Wednesday, January 26, 2011
Tengahari Msk Ikan Kembung 3 Rasa
Selamat tengahari..
Erm...dah lama tak menulis blog..asyik bz bebenor mngalah kan CEO..hahha..xper..saya CEO kat umah jer...gaji dtg dr poket suami..hehehehh..sejak jadi suritrumah ni, otak ni macam2 benda pk..plan pun bermacam2 main kat otak nih..tapi tak tahulah bila leh realisasikannya atau tidak...harap2 menjadilah...Btw kat sini hujan..dah seminggu lebih hujan...harapan ku utk mngurangkan berat badan tergendala gara2 aktiviti joging di petang hari tak dpt dilaksanakan...harap2 lpas ni leh continue lagi...
Oklah untuk ari ni, saya nak share resepi Ikan Kembung Masak 3 Rasa...tak tahu nak masak apa..so pk2 balik masak yang ni lah dgn bahan yang ada...ni saya survey kat internet..tgk2 cara2 pastu saya modified guna cara saya..pernah cuba melalui resepi buku tapi nape tak jadik...jadik macam masak sambal lak....tapi kali ni saya leh puji diri sdiri sbb berjaya wat resepi ini seperti makan kat kedai..actually ni one of my hubby's peberet lah.. so sapa nak cuba, sila tgk resepi dibawah,....saya wat simple2 jer...guna pun ikan kembung..kalau nak guna ikan lain macam siakap, kerapu atau bawal pun lagi sodappppp!!!!
RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK 3 RASA
BAHAN-BAHAN
3 ekor ikan kembung (leh guna ikan lain yer-ni sbb saya ada stok ikan ni jer hehhe,mkn pun utk 2 org)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1inci halia (tumbuk)
1 labu bawang besar-hiris bulat2
2 btg serai-hiris halus
1 biji tomato-pastikan buang bijinya dan potong dadu (tomato nak letak lebih pun boleh)
1 biji timun-juga dikeluarkan biji2nya dan potong dadu
1 sudu besar sos tomato
3-4 sudu besar sos cili
1 sudu besar limau nipis (sebenrnya pakai cuka tapi sebab cuka takde kat umah, so saya pakai limau nipis sbg ganti)
1-2 biji cili padi (ketuk)
2 biji cili merah-dihiris
Gula, garam&bhn perasa secukup rasa
Sedikit air
Tepung jagung digunakan untuk make-up ikan
CARA PENYEDIAANNYA
- Ikan kembung hendaklah dibedakkan dgn tepung jagung. Tapi sebelum itu, saya sapu skit ikan dgn
garam&serbuk perasa(Maggie Cukup Rasa) & lepas tu goreng hingga garing dan angkat.
- Panaskan kuali dgn sedikit minyak, tumiskan bawang putih&halia hingga naik bau.Jangan smpai hangit lak...
- Masukkan bawang besar dan serai hingga bawang besar dh jadi layu&bau harum naik.
- Selepas itu, baru kita masukkan sos cili, tomato&jus limau nipis&sedikit air (saya masukkan 1/2 cawan
air).Kacau hingga sebati & mendidih.
- Setelah mendidih, tomato&timun yang dipotong dadu serta cili padi&cili merah di masukkan&kacau lagi
- Masukkan garam, gula&bhn perasa mengikut citarasa anda.
- Akhirnya, tuangkan kuah ke atas ikan2 yang telah digoreng.
***Note:Kalau nak kuah pekat, boleh bancuhkan sedikit tepung jagung tapi saya tak masukkan tepung jagung sebab saya guna sos cili lebih&ianya sudah memadai utk menjadikan kuahnya pekat. Ini terpulang kepada koranglah.. Saya tgk setengah resepi tu letak tepung jagung.
ini sajalah dari resepi mudah dr saya..lagi entri masakan coming soon yer...cuma tak berkesempatan nak dok dpn pc lama2 nnti dh leka, kerja lain tak dpat siapkan. Nanti gambar masakan ni saya upload nnti yer..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment