Thursday, July 28, 2011

CARROT CUP CAKE

Salam dan selamat malam...

Semua dh makan ker??mlm ni perlawanan bola sepak M'sia Vs Singapura...Hopefully tea M'sia dpt bermain dgn lebih gigih di tempat sediri....Chayok!!!Hehehe...Semangat tul lak kita nih kan...hehehhee

Oklah, since dh lama xbersiaran kat sini, so malam ni kita nak lah share satu resepi yang buat malam td..boelh ker macam tu??habis resepi2 yang kita dh buat b4 ni bila nak taruk???hehehhee...kenalah beratur dulu la gamaknya kan!!! Gambar akan ditayang bila laptop ada yer..almaklumlah kite ni pakai pc gabak kat rumah ni...takdrlah tu tempat nak cucuh slot card tu...tunggu hbby blik dr ost ler baru leh pinjam..bini kedekut nak kuar duit beli lptop sdri..xnk ajar bawak balik keje opis kat rumah sebenranya...nnti kang kalau bos tau kite ni ada laptop, abis ler kena bawak balik mana yang patut kan...hehee...xbaik tul...


Oklah ari ni nak share resepi carrot cup cake..ni 1st timelah kite buat..dh lama nak buat tapi asyik tertangguh..so mlm td free sesangat, amik ler masa nak buat kek ni...alhamdulillah,hasilnya memuaskan...bawak pg opis bg budak2 opis makan...resepi ni kita amik dr sini yer Sweet V@nill@..Kite suka sgt dgn si Rai ni coz dia pandai dlm bidang masakan terutama buat kek walapun dia seorg student perubatan di Rusia..Xnak citer banyak, meh layan resepi disini.......

RESEPI CARROT CUP CAKE
Source: www.rihannaidzmi.blogspot.com


Bahan-Bahan
4 biji telur 
120 gm gula perang
 
120 gm gula castor

1 1/4 cawan minyak jagung (kite guna minyak canola,nak guna minyak masak pun boleh if darurat sesangatlah)
*250 gm tepung superfine (nak guna tepung gandum pun boleh)
*1 sudu kecil baking soda
*1/2 sudu teh serbuk kayu manis
*1/4 sudu teh garam
Bahan2 bertanda * hendaklah disatukan dalam satu bekas

1 cawan carrot yang telah disagat
1 cawan kismis (guna yang golden color.kalau yang hitam pun boleh jer)
1 cawan walnut yang telah di cincang (pakai badam pun boleh & rai bgtau kena panggang dulu badam tu..kalau walnut, xyah panggang)
1 sudu besar susu cair/susu segar (kite pakai susu segar dalam 3 sudu)

sedikit esen vanila (kite letak tp rai tak letak..nak kurangkan bau hanyir telur..huhuhu)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA


1. Pukul gula castor + gula perang + telur tadi sehingga betul2 kembang
2. Masukkan minyak jagung/canola/m.masak dan pukul lagi sehingga kembang
3. Bila dh kembang, masukkan bahan2 kering yang telah disatukan sedikit demi sedikit ke dalam adunan. (Tapi masa ni jangan pakai mixer lagi..guna whisk atau senduk kayu yer...)
4.Setelah bahan2 kering dikacau rata, satukan kismis, carrot dan walnut kedalam adunan & kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan susu utk moistkan adunan ini
6. Kacau lagi sehingga adunan sebati
7. Masukkan adunan ke dalam bekas cupcakes (adunan yang masuk separuh dr bekas cup cake tu)
8. Bakar pada suhu 180 celcius selama 18-20 minit sehingga masak.. (kite guna api atas bawah)


Bahan-bahan utk Cream Cheese Frosting
250 gram cream cheese
120 gram butter
120 gram gula icing


Cara-cara penyediaanya
Putar bahan2 di atas sehingga kembang dan sapukan ke atas cup cake mengikut kreativiti anda masing2


Selamat Mencuba...
P/S: Gambar akan di upload..Moh ler kita tgk bola....Moga Msia menang...Layan bola smbil makan cup cake yang ada lebih ni..hehehe




No comments:

Post a Comment